După ce Cosmin Olăroiu i-a impresionat pe șeicii și a devenit unul dintre cei mai râvniți antrenori din Orient, Laurențiu Reghecampf și staff-ul său consolidează renumele fotbalului românesc în zona arabă. După ce staff-ul românesc a preluat timona echipei din Al-Wahda, formația din Emirate a cucerit două trofee, Supercupa și Cupa Ligi. Florin Tene se ocupă de portarii din Golf, munca sa fiind extrem de apreciată peste hotare. După ce l-a ajutat pe Florin Niță să ajungă unul dintre cei mai buni portari din Liga 1, fostul internațional se poate lăuda cu o altă ispravă asemănătoare, reușind să transforme un portar căruia nu i se dădea nicio șansă, în jucător de echipa națională. Detaliile le aflăm chiar de omul care în trecut s-a aflat între buturile granzilor din Capitală.
ProSport: Felicitări pentru câștigarea Cupei Ligii. Care este atmosfera la echipă? Florin Tene: Mulțumesc! Atmosfera este foarte bună, am reușit să câștigăm două trofee în acest sezon, lucru cu care nici șeicii nu erau obișnuiți. De obicei se câștiga un trofeu pe sezon, în cel mai bun caz. Oamenii ne opresc pe stradă și ne mulțumesc pentru ceea ce am reușit aici. Probabil că din sezonul viitor vor fi pretenții mai mari, conducerea va dori să ne luptăm pentru câștigarea campionatului. În acest sezon nu ne-am propus să batem la titlu, având în vedere că echipa a încheiat sezonul trecut pe locul 5.
Vă e dor să antrenați portari români? Nu neapărăt. Eu pot să lucrez cu orice portar. Mi-au trecut prin mâna toți portarii importanți din fotbalul românesc: Tătărușanu, Niță… Hamutovski! Nu toți antrenorii au încredere în antrenorii de portari, norocul meu a fost că am ajuns să lucrez cu Laur (n.r Laurențiu Reghecampf). În fotbalul românesc ar trebui să se acorde mai multă importanță antrenorului de portari, care are un rol esențial în cadrul echipei. Portarul titular de la Al-Wahda era rezervă când am ajuns eu, iar acum a devenit al doilea portar al echipei naționale, la doar 21 de ani.
În urmă cu doi ani, într-un interviu acordat pentru ProSport, spuneați că Florin Niță va ajunge la o echipă mare din Europa… Drept dovadă că a ajuns la Sparta Praga, o echipă destul de bună. Cred că ar putea face pasul spre un campionat și mai important dacă va avea evoluții constante. Cred că cel mai bine i se potrivește campionatul Spaniei. E un portar de statură medie, precum Iker Casillas, are un echilibru foarte bun. Când am venit la Steaua, era al patrulea portar. Eu spuneam că va ajunge departe, iar lumea îmi spunea că sunt „nebun”. Între timp a ajuns numărul unu la Steaua și unul dintre portarii echipei naționale.
Valentin Cojocaru a revenit în iarna trecută în Liga 1. Nu e destul de „copt” pentru a se impune la o echipă din străinătate? După părerea mea, Valentin a greșit când a plecat de la Steaua. El nu apăra acolo, după care s-a transferat într-un campionat puternic (n.r Serie A). Tătărușanu a fost titular câțiva ani la Steaua și după a semnat cu Fiorentina. Dacă nu aperi meci de meci în Liga 1, nu poți să joci în străinătate. Cojocaru trebuie să se impună acum la o echipă din România. Consider că este un portar foarte valoros, care poate ajuta echipa națională, dar trebuie să muncească mult mai mult pentru a-și atinge potențialul.
Ar fi mai bine pentru Andrei Vlad dacă ar pleca sub formă de împrumut în sezonul următor? Andrei Vlad este un portar extrem de talentat. Am apucat să-l cunosc, să stau de vorbă cu el, îmi place caracterul lui. Este tânăr, mai are lucruri de învățat, dar este unul dintre cei mai talentați portari din România. Ar fi mai bine pentru el dacă ar rămâne la Steaua.
Avem și exemplul Toma Niga, un portar tânar care se descurcă bine în Liga 2… Meciul este cel mai bun exercițiu! Trebuie să joci, să ai meciuri în picioare, altfel este foarte greu să ajungi la un anumit nivel.
Laurențiu Brănescu ar fi putut fi o soluție pentru echipa națională, dacă nu ar fi avut parte de atâtea accidentări? Mi-a trecut prin mâna când eram la naționala de tineret, înaintea Campionatului European U19 pe care l-am găzduit. Se anunța o soluție pentru echipa națională. Cu siguranță ar fi ajuns acolo dacă nu ar fi fost încercat de atât de multe accidentări. Acum are nevoie să apere constant un an, un an și jumătate, pentru a putea intra în vederile naționalei. Cum am spus, ai nevoie de meciuri în picioare.
Lotul României de la Campionatul European U19, găzduit de țara noastră:
La turneul final câștigat de Spania, tricolorii au fost repartizați în Grupa A, alături de Cehia, Irlanda și Grecia. România a terminat grupa pe ultimul loc, cu un singur punct, obținut după o remiză albă cu Irlanda. Am cedat în dauna Cehiei, scor 3-1, respectiv în fața Greciei, cu 1-0. Nicolae Stanciu a fost singurul român care a punctat la EURO. Cehia a reușit să ajungă până în ultimul act, unde a pierdut după prelungiri în fața ibericilor. Alvaro Morata, în fost la Juventus și Real Madrid, în prezent la Chelsea, a fost golgheterul turneului, cu șase reușite.
Kostas Fortounis l-a învins pe Brănescu în meciul de la EURO 2011, câștigat de Grecia cu 1-0. Foto Mediafax
Așa arăta Alvaro Morata, în 2011. Foto: Mediafax
Manuel Neuer a revenit la antrenamentele primei echipe după aproape șapte luni și a declarat că vrea să apere în finalul sezonului pentru a fi convocat la Cupa Mondială din Rusia. Ar fi moral ca Neuer să redevină titular la Bayern în dauna portarului de rezervă, Ulreich, care a fost titular în tot acest timp? E prea mare! Neuer e prea mare ca să nu fie băgat în teren. Cu astfel de jucător nu ai ce face, trebuie să-i folosești. La un Campionat Mondial, Baresi s-a accidentat la menisc în primul meci și a revenit pe teren tocmai în finală. Sunt jucători prea mari pentru a fi lăsați pe margine. Trebuie să profiți de talentul lui.
E destul de probabil ca Gianluigi Buffon și Iker Casillas să se retragă la finalul acestui sezon. Ce reprezintă pentru un antrenor de portari, doi jucători de o asemenea anvergură? Eu unul îmi doresc ca ei să joace în continuare. Sunt foarte importanți pentru lumea fotbalului, sunt adevărate exemple, sunt două modele de urmat.
Pe cine mizați la Cupa Mondială? E greu de spus. Am văzut că Brazilia defilează în ultima perioadă, Germania poate reuși oricând să câștige, Spania vine de asemenea puternic din urmă… Vom vedea ce se va întâmpla.
O ultimă întrebare. Spuneți-ne ceva din interiorul echipei, cum au reușit niște români să transforme o echipă din Emirate? Reghecampf a format o familie frumoasă aici, alături de Toni Petrea, Cristian Țermure și Gabi Manu, băieții sunt capacitați la maximum pentru că Laur știe să scoată tot ceea ce e mai bun din orice fotbalist. S-a văzut acest aspect pe la toate formațiile pregătite. El a știut să transforme niște jucători care treceau prin perioade nefaste și nu-și valorificau potențialul.
CV FLORIN TENE
Alexandru Florin TENE Născut: 10.11.1968 (București) Post: portar
În Divizia A și Cupă Debut Div.A: 18.06.1987, Sp.Stud. – Dinamo 5-4 Debut cupă: 21.02.1990, Strungul Arad – Flacăra Moreni 2-1 1986-87: Dinamo 1/0 0/0 1988-89: Flacăra Moreni 14/0 0/0 1989-90: Flacăra Moreni 31/0 1/0 1990-91: Gloria Bistrița 33/0 1/0 1991-92: Gloria Bistrița 11/0 0/0 Dinamo 21/0 2/0 1992-93: Dinamo 9/0 0/0 Gloria Bistrița 16/0 5/0 1993-94: Gloria Bistrița 33/1 5/0 1994-95: Dinamo 16/0 0/0 1995-96: Dinamo 5/0 0/0 Rapid 19/0 1/0 1996-97: Rapid 25/0 1/0 1998-99: Steaua 13/0 2/0 1999-00: Rocar 10/0 0/0 FC Argeș-Dacia 13/0 0/0 2000-01: Dinamo 5/0 0/0 Total: 275/1 18/0
A cucerit: 1 titlu (cu Dinamo) și 2 cupe (cu Gloria Bistrița și Steaua)
În străinătate
1997-98: Kardemir D.Ç. Karabükspor (Turcia 1) 10 0
În națională
Debut: 26.08.1992, România – Mexic 2-0 Total: 6 0
În cupele europene
Debut: 13.09.1989, FC Porto – Flacăra Moreni 2-0 Total: 15 0
Statistică: Răzvan TOMA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER